Skip Navigation or Skip to Content

9 tips om als ondernemer veilig gebruik te maken van de kansen van AI

15 februari 2024
3 min leestijd

Een verschuiving van generalistische computersystemen naar gespecialiseerde applicaties die zijn ontworpen om specifieke taken buitengewoon goed uit te voeren. Deze toepassingen, gebundeld onder de noemer kunstmatige intelligentie, belichamen zowel een zegen als een vloek in de wereld van digitalisering.

De positieve zijde van AI

In de schatkist van digitalisering neemt AI een bijzondere plek in door taken te vereenvoudigen. Het vermogen van AI om te leren en zich aan te passen aan de taken die het uitvoert, resulteert in indrukwekkende toepassingen. Een mooi voorbeeld hiervan vind ik altijd de gepersonaliseerde suggesties op platforms zoals Netflix, waar AI begrijpt welke content het best aansluit bij individuele voorkeuren. Zo zal een romcom liefhebber niet snel een horrorfilm als suggestie krijgen. Ook draagt AI bij aan efficiëntieverbeteringen, zoals het gebruik van ChatGPT om snel en intelligent informatie te verzamelen voor werkstukken op school.

De schaduwzijde van slimme technologie

Hoewel de voordelen van AI duidelijk zijn, werpt de schaduw van misbruik een kritische blik op deze technologische vooruitgang. Als integraal veiligheidskundige noem ik mezelf ook wel professioneel doemdenker. Ook bij AI ben ik bedachtzaam over de negatieve toepassingen ervan. Een verontrustend voorbeeld is de opkomst van gebruikersvriendelijke chatbots die voor duistere doeleinden kunnen worden ingezet. Van het opstellen van phishingmails tot het creëren van ransomwarescripts, deze technologieën kunnen een gevaar vormen in verkeerde handen.

Bewustwording in het digitale tijdperk

Als gebruikers van deze slimme tools is het cruciaal om bewust te zijn van de mogelijke risico’s. Het delen van persoonlijke of bedrijfsgevoelige informatie in zoekmachines kan onvoorziene gevolgen hebben. Criminaliteit gedijt in de mazen van de digitalisering, waar tools zoals deepfake de grens tussen realiteit en fictie vervagen. Als samenleving moeten we niet alleen profiteren van de voordelen van AI, maar ook de verantwoordelijkheid nemen om ons bewust te zijn van de mogelijke gevaren.

Wat kan jij doen?

In een wereld waar kunstmatige intelligentie een centrale rol speelt, is het essentieel om te genieten van de innovatie terwijl we waakzaam blijven voor de donkere zijden ervan. Wat jij kan doen:

 1. Privacy:
  Wees je bewust van welke informatie je online deelt, of het nu op sociale media is of tijdens het gebruik van zoekmachines. Denk na over de mogelijke consequenties van het delen van persoonlijke gegevens. Pas ook de privacyinstellingen van je online accounts aan. Beperk de zichtbaarheid van persoonlijke gegevens en controleer wie toegang heeft tot welke informatie.
 2. Regelmatige controle:
  Controleer regelmatig welke apps en diensten toegang hebben tot je persoonlijke gegevens. Verwijder apps die niet langer nodig zijn.
 3. Software updates:
  Zorg ervoor dat zowel je besturingssysteem als de apps regelmatig worden bijgewerkt. Updates bevatten vaak patches voor beveiligingslekken.
 4. Bewustwording van AI risico’s:
  Begrijp de mogelijke risico’s en kwetsbaarheden van AI in de context van je bedrijf. Overweeg het inschakelen van experts om de beveiliging te controleren.
 5. Gegevensbescherming compliance:
  Houd je bedrijf op de hoogte van de geldende privacy wet- en regelgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in Europa. Zorg ervoor dat je bedrijf in overeenstemming is met deze regelgeving.
 6. Data minimalisatie:
  Beperk de hoeveelheid verzamelde persoonlijke gegevens tot wat strikt noodzakelijk is voor je bedrijfsactiviteiten. Praktiseer data minimalisatie.
 7. Transparantie en toestemming:
  Wees transparant over hoe je bedrijf AI gebruikt en vraag expliciete toestemming van gebruikers wanneer dat nodig is. Dit versterkt niet alleen het vertrouwen, maar voldoet ook aan wettelijke vereisten.
 8. Awareness:
  Train je personeel in de gevaren van security awareness, phishing en andere vormen van cyberaanvallen die gebruik kunnen maken van AI-technologie. Creëer een cultuur van cybersecurity.
 9. Beveiligingsexpertise:
  Overweeg het inhuren van experts op het gebied van cybersecurity en gegevensbescherming om de kwetsbaarheden van je bedrijf te identificeren en aan te pakken.

 

Door bewust te zijn van de potentiële risico’s en proactieve maatregelen te nemen, kunnen zowel particulieren als ondernemers de voordelen van AI benutten zonder concessies te doen aan privacy en beveiliging.

Auteur

Merel Hurenkamp is adviseur en themaspecialist op het gebied van cybercriminaliteit, met uitgebreide expertise in het begrijpen, voorkomen en bestrijden van criminele activiteiten die zich in de digitale wereld afspelen. Haar missie is het beschermen van digitale systemen en gegevens en het bevorderen van online veiligheid voor ondernemers.

Merel Hurenkamp