Skip Navigation or Skip to Content

Asperges en crystal meth

6 juni 2024
2 min leestijd

Tijdens het jaarlijkse aspergefestijn in Woerden kregen lokale ondernemers gisteren een unieke kans: een kijkje in een nagebootst crystal meth-laboratorium. Dit levensechte lab, ontworpen door een escaperoom designer, bood een inzicht in de productie van één van de gevaarlijkste drugs ter wereld.

Eén kilogram levert vijf kilogram gevaarlijke afvalstoffen op

Crystal meth, een kristalvormige harddrug, wordt steeds vaker in Nederland geproduceerd. Dit is zorgwekkend, want de productie van één kilogram crystal meth levert maar liefst vijf kilogram gevaarlijke afvalstoffen op. Deze worden vaak illegaal gedumpt in bossen of afgelegen gebieden, wat ernstige milieuvervuiling veroorzaakt. Bovendien is het productieproces zeer risicovol vanwege het gebruik van waterstof, een explosief gas, wat al meerdere keren tot ontploffingen heeft geleid in Nederland.

Uitleg in het lab: productieproces en gevaren

Tijdens het aspergefestijn gaf Ondernemerskring Woerden de ondernemers een kans om kennis te maken met deze duistere wereld. In het lab kregen ze een korte uitleg over het productieproces en de gevaren ervan. De focus lag echter vooral op hoe zij kunnen bijdragen aan de bestrijding van deze vorm van criminaliteit.

Herkennen van locaties en signalen

Drugslabs worden vaak opgezet op afgelegen en anonieme locaties, zoals schuren op het platteland en opslaglocaties op bedrijventerreinen. De ondernemers leerden hoe ze verdachte signalen kunnen herkennen. Denk aan:

  • Geur: anijs, amandelachtige geuren, aceton of wasverzachter.
  • Geluid: gezoem van afzuigventilatie of kluswerkzaamheden op ongebruikelijke tijdstippen.
  • Zicht: afgeplakte ramen, vocht aan de binnenkant van de ramen, weinig bedrijvigheid of activiteiten op vreemde tijdstippen. Ook het in- en uitladen van bouwmaterialen op ongebruikelijke momenten kan een signaal zijn.
Het is eigenlijk helemaal niet groot, dit past ook in mijn schuur

— Een ondernemer

Grondstoffen crystal meth in de supermarkt te vinden

De reactie van de ondernemers was veelzeggend. “Het is eigenlijk helemaal niet groot, dit past ook in mijn schuur,” merkte een van hen op, verbaasd over de compacte omvang van het lab. Ook was men verbaasd dat de meeste grondstoffen voor crystal meth gewoon in de supermarkt verkrijgbaar zijn.

'Dit is levensgevaarlijk'

Bij het verlaten van de trailer kregen de ondernemers flyers van gemeente Woerden met daarop de signalen van criminele activiteiten en informatie over de meldroute. “De volgende keer dat ik een vreemde lucht ruik, zal ik sneller de telefoon pakken. Dit is levensgevaarlijk,” zei een van de aanwezigen.

Beter in staat signalen te herkennen

In totaal bezochten zo’n 80 Woerdense ondernemers het nagebootste drugslab. Dankzij deze ervaring kunnen zij de signalen van locaties waarop drugs wordt geproduceerd beter herkennen. Hierdoor zijn zij ook beter in staat hun steentje bij te dragen aan de bestrijding van deze vorm van criminaliteit.

Contact

Heb je vragen over dit onderwerp of ben je benieuwd wat PVO voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met ons via onderstaande knop.

Contact