Skip Navigation or Skip to Content

De onderschatte dreiging van cybercrime: een wake-up call voor ondernemers

11 december 2023
2 min leestijd

Als themaspecialist cybercrime bij het Platform Veilig Ondernemen Midden-Nederland ben ik dagelijks bezig met het weerbaar maken van ondernemers tegen diverse vormen van criminaliteit. Onze missie is om ondernemers bewust, alert en weerbaar te maken in een snel digitaliserende wereld. Of het nu gaat om overvallen, diefstal, inbraken of de steeds prominentere dreiging van cybercriminaliteit.

Recentelijk stuitte ik op een schokkende ontdekking tijdens mijn dagelijkse check-in op LinkedIn. Na ruim een jaar actief te zijn in het cybercrime domein, meen ik redelijk op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen, dreigingen en de cijfers rondom slachtofferschap. Totdat ik een bericht tegenkwam dat mijn ogen opende en de urgentie van mijn werk nog duidelijker in perspectief plaatste. 

Urgentiebesef bij ondernemers laag

In mijn rol zie ik het als mijn taak om ondernemers te informeren over de risico’s van cybercriminaliteit en hen te helpen zich hiertegen te wapenen. Dit is niet altijd een eenvoudige opgave, want ondernemers zijn natuurlijk vooral bezig met ondernemen. Het veilig digitaal ondernemen belandt daardoor vaak onderaan het prioriteitenlijstje. Om het belang van bewustzijn te onderstrepen, maak ik regelmatig gebruik van cijfers. 

Voorheen hanteerden we de statistiek dat 1 op de 5 mkb-ondernemers slachtoffer wordt van cybercrime, gebaseerd op onderzoek van de ABN-AMRO. Deze cijfers werden breed gedragen en veroorzaakten steevast geschokte reacties. 1 op de 5 ondernemers is immers alarmerend veel. 

Entrepreneur
“Ondernemers zijn natuurlijk vooral bezig met ondernemen"

Schokkende ontdekking

Mijn recente ontdekking op LinkedIn deed me beseffen dat de werkelijkheid mogelijk nog zorgwekkender is. Een bericht beweerde dat maar liefst 1 op de 3 mkb-ondernemers slachtoffer wordt van cybercrime. Na grondig onderzoek stuitte ik op een artikel van MKB-Nederland, waarin directeur Leendert-Jan Visser de schatting bevestigde: één op de drie ondernemers zal slachtoffer worden van cybercriminaliteit. 

Deze nieuwe cijfers hebben mijn bewustzijn rondom de urgentie van mijn werk verder verscherpt. Mijn boodschap aan alle ondernemers in Nederland is dan ook helder: onderschat de dreiging van cybercriminaliteit niet. Ik begrijp dat elke euro zorgvuldig moet worden afgewogen, maar het is cruciaal om je basis op het gebied van cybersecurity op orde te hebben. Goede beveiliging mag dan weliswaar kosten met zich meebrengen, maar bedenk dat slechte beveiliging het voortbestaan van je bedrijf kan bedreigen. 

Cybercrime
“1 op de 3 ondernemers zal slachtoffer worden van cybercriminaliteit” 

Neem vandaag nog contact met ons op via onze contactpagina om te ontdekken hoe wij je kunnen helpen jouw bedrijf te beschermen tegen deze groeiende dreiging. Jouw veiligheid staat bij ons voorop.

Door: Merel Hurenkamp

Contact