Skip Navigation or Skip to Content

Interview met: Mitch Post, themaspecialist cybercrime

29 februari 2024
4 min leestijd

Mitch Post is themaspecialist Cybercrime bij PVO Midden-Nederland en zet zich in voor het verhogen van cyberbewustzijn binnen het MKB. Met een passie voor technologie en veiligheid combineert hij zijn expertise om ondernemers te informeren en te beschermen tegen cyberdreigingen. Door zijn ervaring biedt hij waardevolle inzichten en praktische tips om de digitale weerbaarheid van bedrijven te versterken, waardoor hij een cruciale rol speelt in het bevorderen van een veilige ondernemingsomgeving. Lees meer over hem in dit interview.

Wil jij jezelf kort introduceren?

“Mijn naam is Mitch Post en ik ben sinds kort werkzaam als Themaspecialist Cybercrime bij Platform Veilig ondernemen Midden Nederland. Ik ben nu zo’n zes jaar actief binnen het IT en Cybersecurity domein.”

Mitch Post

Kun je iets vertellen over je achtergrond en hoe je betrokken bent geraakt bij het bestrijden van cybercrime?

“Zes jaar geleden ben ik per toeval de Cybersecurity ingerold. Ik heb toen met een collega een opleidingsprogramma ontwikkeld om jong talent met geen logische vooropleiding, maar met affiniteit in het vakgebied op te leiden tot Cybersecurity specialist. Ik kwam er toen achter dat de ontwikkelingen en de impact van Cybercrime zo snel gingen, dat ik sindsdien mezelf erin heb vastgebeten. Ik ga dit vakgebied niet meer uit!”

Kun je beschrijven wat je huidige rol inhoudt bij het Platform Veilig Ondernemen Midden-Nederland?

“In mijn rol als Themaspecialist Cybercrime ben ik aanspreekpunt op dit thema in Midden Nederland. Samen met mijn andere collega’s die actief zijn op dit thema proberen we onze krachten en kennis te bundelen om ondernemers in het MKB segment zo goed mogelijk te adviseren en te ondersteunen bij het veilig ondernemen.”

Wat heeft jou geïnspireerd om in deze specifieke tak van criminaliteitsbestrijding te werken?

“In de afgelopen zes jaar heb ik veel voorbij zien komen en heb ik heel veel mensen uit het vakgebied gesproken. In deze periode ben ik veel bewuster gaan nadenken over de impact en eventuele gevolgen van Cybercrime. We hebben dagelijks te maken met digitalisering en alles wat we online doen, zonder na te denken of alles wel veilig is. Met de kennis en ervaring wil ik graag bedrijven helpen zich te wapenen tegen Cybercrime.”

Hoe ziet een typische werkdag er voor jou uit?

“Iedere dag is anders. Ik spreek veel met verschillende bedrijven, de Politie, Gemeenten en ondernemersverenigingen. Met elkaar kijken we hoe we het beste de ondernemers kunnen bereiken en kunnen helpen. Daarnaast kijk en denk ik mee in de ontwikkeling van onze eigen diensten en portfolio.”

Wat zijn de grootste uitdagingen waar je tegen aanloopt in je werk tegen cybercriminaliteit?

“De omvang van het probleem en het tempo waarin het zich ontwikkeld. De dreigingen en de impact worden steeds groter. Ik zou willen dat we verder waren in de bestrijding, maar de praktijk laat zien dat we nog steeds ondernemers bewust moeten maken. OpenAI en de ontwikkeling in Ransomware gaat ook nog de nodige uitdagingen geven.”

Hoe zie je de toekomst van cybercrime en de bestrijding ervan?

“Ik denk dat het pittig zal zijn. De ontwikkelingen op het gebied van IT security en OT security gaat snel en het inspelen en bestrijden zal steeds complexer worden. OT-security is de combinatie van technische en organisatorische maatregelen die worden ingezet om industriële systemen en netwerken te beschermen tegen (cyber)aanvallen. Ook ben ik benieuwd naar Wet- en Regelgeving, we zien nu al dat NIS2 een uitdaging is. De Network and Information Security directive, of NIS2-richtlijn, is de opvolger van de NIS-richtlijn. Deze is vastgesteld door de Europese Unie en bedoeld om de cyberbeveiliging en de weerbaarheid van essentiële diensten in EU-lidstaten te verbeteren.”

Welk advies zou je geven aan kleine en middelgrote bedrijven om zich te beschermen tegen cyberaanvallen?

“Wees bewust van de risico’s. Het is niet de vraag of je slachtoffer wordt, maar wanneer. Veel kleine bedrijven hebben hun IT uitbesteed aan een IT leverancier en denken daarmee dat alles geregeld is. Ga het gesprek aan en kijk wie waarvoor verantwoordelijk is. Zorg daarnaast dat veilig ondernemen en veilig werken een actief thema in je bedrijf is.”

Zijn er veelvoorkomende misvattingen over cyberveiligheid waar je bedrijven voor zou willen waarschuwen?

“Het overkomt mij niet! Veel ondernemers hoor ik dit nog steeds zeggen. Het wordt nog niet  erkend zoals ‘fysieke’ criminaliteit terwijl Cybercriminaliteit het meest voorkomend is tegenwoordig. Het gemiddelde schadebedrag betreft 300k volgens de laatste cijfers en dat is alleen nog in euro’s. Je hebt daarnaast ook nog imago schade etc, ik denk dat niemand dat wilt.”

Hoe werk je samen met andere organisaties en overheidsinstanties in de strijd tegen cybercrime?

“We werken veel samen met regionale en nationale overheidspartijen. Vanuit Platform Veilig Ondernemen heb ik een actieve rol om met deze partijen te zorgen dat ondernemers veilig kunnen ondernemen. We bundelen expertise en middelen om bepaalde zaken te ontwikkelen zoals bewustwording campagnes en het organiseren van evenementen.”

Welke rol speelt netwerken en kennisdeling in je werk?

“Kennisdeling is essentieel. We hebben te weinig specialisten binnen het cyber domein en veel bedrijven en ondernemers weten nog niet goed waar ze kunnen aankloppen voor hulp. Daarom is het belangrijk dat partijen zoals Platform Veilig Ondernemen bestaan om bedrijven verder te helpen.”

Kun je een bijzonder gedenkwaardig moment of zaak delen uit je carrière in de bestrijding van cybercriminaliteit?

“Ik ben meerdere keren verbaast geweest over de werkwijzen van hackers. Ik ben bij veel verschillende bedrijven geweest waar we met een team specialisten hacks hebben moeten oplossen. Je ziet en hoort genoeg bizarre dingen waarin je afvraagt hoe hebben ze dit gedaan? Bestaat dit ook? Bij een bedrijf met een productie omgeving waar ik was lag alles stil, dat heeft tonnen gekost.”

Wat motiveert jou het meest in je werk?

“Dat we echt mensen en bedrijven ergens mee helpen en een bijdrage leveren aan de veiligheid van hun bedrijf of als individu. De ontwikkelingen gaan razend snel en het is leuk en uitdagend om hier dagelijks middenin te zitten.”

Nog een laatste tip voor de lezers?

“Stop met denken dat het jou niet overkomt. Ieder kan slachtoffer worden van Cybercrime. Of het nou zakelijk of privé gebeurd. Wees bewust en alert op de gevaren en zorg dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen. Neem contact met mij op als je vragen hebt.”

Neem contact met mij op