Skip Navigation or Skip to Content

Samen tegen criminaliteit in het buitengebied

18 december 2023
1 min leestijd

In de pittoreske Gemeente Zeewolde, omgeven door uitgestrekte buitengebieden, vond op donderdag 14 december een cruciale bijeenkomst plaats. Deze bijeenkomst bracht bewoners, ondernemers en lokale veiligheidspartners samen om aandacht te schenken aan een prangend probleem: criminaliteit in het landelijke Zeewolde.

Samenwerken tegen criminaliteit

Deze bijeenkomst had als doel bewustwording te creëren over de verschillende vormen van criminaliteit die het buitengebied van Zeewolde treffen. Maar dat was niet alles. Het bood ook praktische handvatten en strategieën om slachtofferschap te voorkomen. Van interactieve scenariotrainingen tot sessies met de drugscontainer, deelnemers kregen de kans om zich voor te bereiden op mogelijke situaties.

De vraag die rees, en terecht, was hoe deze criminaliteit, zoals de productie van synthetische drugs, zich verplaatst van Zuid- naar Noord-Nederland. En wat met Midden-Nederland, met zijn uitgestrekte 265.000 hectare buitengebied? Wordt het probleem hier genegeerd of zien publieke- en private partijen het simpelweg niet?

Drugscontainer

Voorlichting en bewustwording

De bijeenkomst illustreerde ook hoe criminelen ondernemers in het agrarisch buitengebied benaderen, zoals recentelijk in de Provincie Flevoland, waar agrarische ondernemers werden verleid tot het verhuren van opslaglocaties voor criminele doeleinden. Hier komt de rol van het PVO Midden-Nederland naar voren. Als adviseur werken wij intensief samen met agrarische ondernemers en brancheverenigingen zoals LTO Noord om bewustzijn te creëren over de risico’s van criminaliteit en om praktische oplossingen te bieden.

Maak anoniem melding

Als je slachtoffer dreigt te worden van een criminele organisatie en geen uitweg meer ziet, is er één belangrijke boodschap: laat je niet verleiden om betrokken te raken. Het is uitermate complex om hieruit te ontsnappen nadat je eenmaal hebt ingestemd met criminele activiteiten. Echter, er zijn manieren om anoniem melding te maken over zware georganiseerde criminaliteit, via Meld Misdaad Anoniem en Team Nationale Inlichtingen.

Deze bijeenkomst benadrukte het belang van samenwerking tussen bewoners, ondernemers en veiligheidspartners om criminaliteit in het buitengebied te bestrijden. Wil je meer weten of hierover praten? Neem dan contact op met het PVO Midden-Nederland, want samen kunnen we bijdragen aan een veiliger buitengebied voor iedereen.

Contact