Samen naar een veilig buitengebied. Dat is waar de avond van 21 november om draaide. Hoe reageer je als een onbekende op of dichtbij je erf staat? En hoe kun je signalen van drugslabs herkennen? Op deze en meer vragen kregen deelnemers antwoord. Daarnaast kregen zij concrete tips en adviezen om criminaliteit buiten de deur te houden.
Als ik zo thuiskom, rijd ik eerst een rondje om de schuur voordat ik uitstap. Je weet maar nooit wat of wie je tegenkomt.
Toenemende criminaliteit
De bijeenkomst was een reactie op de toenemende criminaliteit in het buitengebied. Een van de aanwezigen vertelde: “Als ik zo thuiskom, rijd ik eerst een rondje om de schuur voordat ik uitstap. Je weet maar nooit wat of wie je tegenkomt.” Deze uitspraak onderstreept het gevoel van onveiligheid dat veel ondernemers ervaren.
Interactieve sessie met trainingsacteurs
Een onderdeel van de avond was een interactieve sessie met trainingsacteurs. Hoe reageer je als iemand op je erf geparkeerd staat? En wat doe je als je een pand verhuurt aan iemand, maar diegene je niet naar binnen wilt laten voor onderhoud?
Ondernemers en bewoners leerden hoe je een verhitte situatie het beste kunt de-escaleren. Er werden verschillende scenario’s voorgedaan waarop zij konden reageren of inspelen. Na verschillende technieken te hebben uitgelegd, benadrukt Koen Kreulen, trainingsacteur nogmaals: “Kies altijd voor je eigen veiligheid”.
Een onderbuikgevoel is écht genoeg om de politie te bellen.
Het belang van melden
Gaby de Ruiter, vertrouwenspersoon bij LTO Noord, benadrukte deze avond onder andere het belang van het melden van verdachte situaties. “Een onderbuikgevoel is écht genoeg om de politie te bellen. Wat de politie er dan mee doet, is aan haar.”
De wijkagent, die ook aanwezig is in de zaal, knikt en vult aan: “Informatie is onze corebusiness. We kunnen misschien niet altijd direct iets met een melding, maar het gebeurt vaak dat we na verloop van tijd genoeg informatie verzameld hebben om te handelen. Dit kan alléén als mensen blijven melden. Bel liever een keer te veel dan te weinig.”
Vertrouwenspersoon en anoniem melden
De drempel om de politie te bellen, is soms hoog bij ondernemers en bewoners in het buitengebied. Gaby de Ruiter staat daarom klaar als vertrouwenspersoon om de drempel van hulp/advies te vragen te verlagen. Bewoners en ondernemers bellen haar geregeld. “We kijken samen naar situatie waarop ik advies geef. Maar ik maak geen melding namens jou.”
Het komt geregeld voor dat mensen liever anoniem willen blijven als zij een melding maken. Dat kan via Meld Misdaad Anoniem. “Weet wel dat je dan geen terugkoppeling krijgt van wat er met jouw melding is gebeurd. Je bent immers anoniem voor de politie. Er worden dus geen gegevens van je opgeslagen om je terug te bellen”, legt Gaby uit.
VR-experience
Ook konden deelnemers een VR-game spelen, waarin informatie gedeeld werd over het herkennen van signalen van drugscriminaliteit. Naar aanleiding van de game wisselden deelnemers hun eigen ervaringen uit en deelden zij tips met elkaar.
Georganiseerd in samenwerking
Dank aan alle aanwezigen die deze avond succesvol hebben gemaakt. Deze bijeenkomst is georganiseerd in samenwerking met LTO Noord, Gemeente Dronten, OVDD, 10 Voor Je Dag, SBBF, Opschepbedrijf Van Turnhout en Aeres Hogeschool Dronten.
Contact
Wil je hierover doorpraten of ben je benieuwd naar wat PVO Midden-Nederland voor jou kan betekenen? Aarzel niet en neem contact op via onderstaande knop.