Skip Navigation or Skip to Content

Succesvolle samenwerking leidt tot cyberevent Digitaal veilig ondernemen

18 mei 2023
2 min leestijd

Cybercriminaliteit is niet te onderschatten: 1 op de 8000 ondernemers is slachtoffer van brand, 1 op de 850 ondernemers is slachtoffer van inbraak en maar liefst 1 op de 5 ondernemers is slachtoffer van cybercriminaliteit. Gemeente Utrecht, de Rabobank en Platform Veilig Ondernemen Midden-Nederland sloten daarom de handen ineen en organiseerden het Cyberevent Digitaal Veilig Ondernemen. En met succes.

Sprekers

Maar liefst 180 deelnemers waren op 28 maart aanwezig in stadion Galgenwaard in Utrecht om meer te leren over digitaal veilig ondernemen. Sprekers vanuit verschillende expertises en vakgebieden spraken over cyberveiligheid. Zo nam Kees van der Spek, misdaadjournalist, aanwezigen mee in een praktijkvoorbeeld van cybercriminaliteit waarbij hij een verdachte van CEO-fraude opspoorde. Daarnaast lichtte de directeur van de Coöperatieve Rabobank, Monique Jacobs, cijfers toe van cybercriminaliteit en ging Suzanne Schilderman, wethouder economische zaken van gemeente Utrecht, in op hóe belangrijk het is dat ondernemers zich verdiepen in hun cyberveiligheid.

Ook politie kan slachtoffer worden

Twee personen die weten hoe belangrijk het is dat je jezelf weert tegen cybercriminaliteit, zijn Gerard en Cor. Zij zijn twee ondernemers die slachtoffer zijn geworden van deze vorm van criminaliteit. Zij voerden rondetafelgesprekken, deelden hun verhaal met het publiek en gingen in gesprek met onder meer Henrique van Huisstede van het cybercrimeteam van de politie Midden Nederland. Uit deze gesprekken bleek nogmaals hoe moeilijk het is jezelf te weren tegen cybercriminelen, omdat zij niet in maar één branche toeslaan en ze meerdere werkwijzen kennen. Zelfs Henrique vertelde ooit slachtoffer te zijn geworden van cybercriminaliteit.

Concrete en praktische tips

Uiteraard gingen deelnemers niet enkel naar huis met verhalen van de sprekers, nieuwe contacten en het besef dat echt iedereen slachtoffer kan worden van cybercriminaliteit. Ook kregen zij praktische tips om meteen hun eigen veiligheid te vergroten. Deze praktische tips werden onder meer gegeven door Maria Genova, journalist en schrijver van onder meer het boek What the H@ck?. Haar tips zijn:

  • Maak een sterk wachtwoord, of liever nog een hele zin, van minimaal 12 tekens;
  • Maak offline back-ups en weet hoe je hier toegang tot krijgt;
  • Beveilig je accounts met multi-factor authentication (mfa);
  • Leg in een incident responsplan vast hoe je te werk gaat als je bedrijf slachtoffer is van cybercriminaliteit. Bewaar van dit plan ook een offline versie, want als als je bestanden gegijzeld zijn door ransomware, kan je er misschien niet meer digitaal bij;
  • Hou een overzicht bij welke medewerkers toegang hebben tot systemen en software;
  • Leg vast wie verantwoordelijk is voor het uitvoeren van software-updates.