Skip Navigation or Skip to Content

Training agressie en geweld: medewerkers supermarkt Oudewater

13 juni 2024
1 min leestijd

De supermarkten in Oudewater worden regelmatig geconfronteerd met overlast en agressie van klanten. Om het personeel beter voor te bereiden op deze situaties, organiseerde de gemeente Oudewater samen met PVO Midden-Nederland een training voor supermarktpersoneel.

Uitdagingen op de werkvloer

Medewerkers in supermarkten hebben te maken met diverse vormen van overlast, waaronder schreeuwende klanten, mensen onder invloed, taalbarrières met arbeidsmigranten en klanten die hun honden mee naar binnen nemen. Deze situaties zorgen voor een lastige werkomgeving en kunnen leiden tot stress en onveiligheid.

Levensechte scenario's nagebootst door acteurs

Tijdens de training, waaraan ruim 25 medewerkers deelnamen, werden levensechte scenario’s nagebootst door acteurs. De deelnemers leerden om te gaan met intimidatie en agressie door praktische oefeningen en rollenspellen. Tussen de In de gangpaden van het fruit, ervoeren de medewerkers hoe het is om je in een onaangename situatie te bevinden. Wat doet dat met je lichaam? En hoe bewaar je de rust? Hierbij kwamen technieken aan bod zoals:

  • De-escalatie: effectieve communicatie om situaties te kalmeren.
  • Emotionele veerkracht: omgaan met de stress van agressieve confrontaties en je grenzen aangeven.
  • Juridische kennis: inzicht in rechten en plichten bij conflicten.

Belangrijke stap richting een veiligere winkelomgeving

De deelnemers waardeerden de realistische aanpak en de praktische handvatten die hen beter voorbereiden op agressieve situaties. De training draagt bij aan een veiliger en meer ondersteunend werkklimaat in de supermarkten van Oudewater, wat uiteindelijk ook de klanten ten goede komt. De deelnemers werden vooral wakker geschud door de oefening over afstand houden en eigen veiligheid gaat voor. Door deze samenwerking in Oudewater wordt een belangrijke stap gezet richting een veiligere winkelomgeving.

Contact

Wil je meer weten over deze training of ben je benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op via onderstaande knop. We denken graag met je mee!

Contact