Skip Navigation or Skip to Content

Veilig Ondernemen in de Horeca: Gastvrij Rotterdam

28 september 2023
2 min leestijd

Veilig Ondernemen in de Horeca: Gastvrij Rotterdam

Vorige week vond Gastvrij Rotterdam plaats in het Rotterdam Ahoy Convention Centre, een toonaangevende vakbeurs voor horecaprofessionals. Het evenement bood niet alleen een podium voor het delen van culinaire hoogstandjes en innovaties in de horeca, maar bracht ook de uitdagingen van veilig ondernemen in deze branche aan het licht.

Inbraak in Pannenkoekenhuis

Een van de aangrijpende verhalen die we tijdens het evenement hebben gehoord, was het relaas van een oudere eigenaar en zijn bedrijfsleidster. Ze deelden hun ervaring van een schokkende inbraak in hun pannenkoekenhuis. Het hele kantoor was overhoop gehaald, de kassa’s waren leeggeroofd, de kluis was geplunderd, en de computer was meegenomen. Alles van waarde was verdwenen, en het incident had een diepgaande impact op hun bedrijf.

Kroeg horeca

Agressie in Kroegen

Een ander verontrustend fenomeen dat meerdere ondernemers in de horeca aankaartten, was de toenemende agressie in hun etablissementen. Klanten die onder invloed waren, maakten vaak ongepaste opmerkingen tegenover jonge vrouwelijke serveersters, en soms escaleerde dit zelfs tot fysiek geweld wanneer het druk was. Een manager vertelde dat een van haar jonge medewerksters ooit een biertje in het gezicht had gekregen omdat klanten vonden dat ze niet vrolijk genoeg keek. Deze incidenten zetten vraagtekens bij de veiligheid van het personeel en de wens van eigenaren om hun zaken “schoon” te houden.

Chauffeur Benaderd

Intrigerend was het verhaal van een horeca groothandel eigenaar die chauffeurs in dienst heeft. Tijdens een nachtelijke rit werd een van zijn chauffeurs benaderd bij een tankstation met een verzoek om andere pakketjes te vervoeren in ruil voor een mooie beloning. De chauffeur nam onmiddellijk contact op met de eigenaar en de politie, maar tegen de tijd dat de politie arriveerde, waren de verdachte personen al verdwenen.

Conclusie

Gastvrij Rotterdam bracht niet alleen de nieuwste trends en smaken in de horeca naar voren, maar ook de harde realiteit waarmee ondernemers in deze branche worden geconfronteerd. Van inbraken tot agressie en zelfs benaderingen van medewerkers, het is duidelijk dat veilig ondernemen een cruciale uitdaging is geworden. Ondernemers zijn vastbesloten om oplossingen te vinden om hun zaken te beschermen en hun medewerkers en gasten een veilige omgeving te bieden.

Wil je meer weten of heb je vragen? Neem dan contact op met het Platform Veilig Ondernemen Midden-Nederland.

Neem nu contact op